Zwerfvuil hoort (ook) niet thuis op het platteland. De Boerenbond en de Landelijke Gilden lanceerden daarom een campagne om de verspreiding ervan tegen te gaan. Met bermborden willen de landbouworganisaties sensibiliseren. Het startschot werd gegeven op het melkveebedrijf van Dirk Decoster en Anita Bayens in Kester bij Gooik.

Volgens de Boerenbond en de Landelijke Gilden is zwerfvuil behoudens lelijk ook schadelijk voor mens, dier en milieu. Volgens Sonja De Becker, voorzitster van de Boerenbond, kunnen bijvoorbeeld weggegooide blikjes landbouwmachines beschadigen.

“Als de boer de blikjes of het plastic niet opmerkt, worden ze gehakseld en komen ze ook in het voeder van de dieren terecht. Zo kunnen ze forse schade aanrichten. Elk jaar sterven daardoor koeien. Jammer genoeg stijgt dat aantal elk jaar”, zegt De Becker.

De landbouworganisaties willen in Vlaanderen 5.500 bermbordjes plaatsen met teksten zoals Ik hou het hier proper, jij toch ook? op een bord met een landbouwer of Wij houden niet van blik en ander afval, hou jij het mee proper? op een bord met koeien.

Afdelingen van de Landelijke Gilden plannen lokaal opruimacties, lezingen en vormingen en zullen tijdens recreatieve tochten deze zomer deelnemers een speciaal fietsafvalzakje geven. Plattelandsklassen ontwikkelden het educatief spel Red de koe, gooi geen zwerfvuil meer in de wei waarmee kinderen aangeleerd wordt dat het 200 jaar duurt voor weggegooide frisdrankblikjes vergaan en 75 tot 85 jaar voor een chipszakje.

Het initiatief maakt deel uit van de campagne Mooimakers van Ovam, Fost Plus en VVSG.