Zorgrobot steekt handje toe in Leuvens ziekenhuis

zoraHet regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Leuven kreeg van roboticabedrijf Zora Bots en ict-bedrijf Hestia een humanoïde robot cadeau. Zorgrobot Zora zal de zorgverstrekkers bijstaan op de dienst geriatrie.

Roboticabedrijf Zora Bots introduceerde een soort ambassadeursprogramma rond de zorgrobot. Hestia, een bedrijf gespecialiseerd in ict-beheer, leverde een aanzienlijke bijdrage in de vorm van een schenking aan ziekenhuizen zoals dat van het Heilig Hart in Leuven.

“Onze robots leveren assistentie, aanvulling en ondersteuning”, zegt Tommy Deblieck van Zora Bots. “Ze werden niet ontworpen om de taken van dokters en kinesisten over te nemen.”

In Leuven hebben ze het geschenk met open armen ontvangen. De zorgrobot wordt in eerste instantie ingezet op de dienst geriatrie. “Oudere patiënten zullen het eerst kennismaken met de robot”, zegt Goedele Van Grunderbeek. “Nadien bekijken we of we de robot ook kunnen inzetten in de pediatrie. Daar zou het verblijf van kinderen aangenamer kunnen gemaakt worden.”

Zora kan eenvoudige bewegingen uitvoeren en die aanleren aan oudere patiënten tijdens groepssessies. De kinesist kan rustig een koffietje gaan drinken.