Kunstfotograaf Alberto Saleh kwam voor een lucky fotoshoot naar het kinderziekenhuis van UZ Leuven. Met de nobele bedoeling om de zieke patiëntjes gedurende één dag een ster of held te laten zijn.

Het Leuvense kinderziekenhuis vindt het belangrijk om kunst en creativiteit te betrekken bij het genezingsproces van kinderen. Door de nadruk te leggen op hun persoonlijke expressie en levensvreugde wil de fotograaf tonen dat ziek zijn maar een deel van iemands persoonlijkheid is.

Voor de kinderen en hun ouders was het een bijzondere dag. Met hun foto kregen ze een unieke en leuke herinnering aan hun verblijf in het ziekenhuis mee naar huis.

“We merken telkens dat kinderen ondanks hun ziekte of langdurig verblijf in het ziekenhuis nog veel creativiteit en veerkracht in zich hebben. Daarom organiseren we het hele jaar door workshops met kunstenaars. Door zo’n workshop kunnen de kinderen de ziekenhuiswereld even vergeten. Zowel ouders als kinderen zijn heel enthousiast over dit soort initiatieven”, zegt  Carine Wouters, kinderreumatologe in UZ Leuven.

Alberto Saleh heeft een bijzondere band met dit ziekenhuis. “In UZ Leuven geven ze letterlijk het leven terug aan mensen die ziek zijn. Dat wil ik weerspiegelen in mijn foto’s. Een mooie glimlach en de vreugde in de ogen van een kind tonen dat het vooral een kind blijft. Of het nu ziek is of niet.”

In het nieuwe kinderziekenhuis, dat in het najaar van 2018 de deuren opent op campus Gasthuisberg, komt een aparte kunst- en muzeruimte voor creatieve workshops, tentoonstellingen en voorstellingen in samenwerking met museum M in Leuven.