Met de Europese campagne Save@work bespaarden 176 energieteams en bijna 17.000 werknemers energie in de overheidsgebouwen waar ze werken. Ze deden dit door een jaar lang in te zetten op gedragsverandering. Vlaanderen wint met het gemeentehuis van Zemst deze Europese campagne. De Vlaams-Brabantse gemeente slaagde erin om 25 procent te besparen.

Van de deelnemende gebouwen realiseerde 73 procent een besparing, goed voor 4.841.775 kWh. Dat is een daling van tien procent ten opzichte van hun gezamenlijk jaarlijks verbruik en een besparing van 524 530 euro. De tweede plaats is voor het Zweedse gemeentehuis Markaryd en de derde voor het Letlandse gemeentehuis Smiltene.

“We startten de campagne met een actie van de energiehackers. Met een hacking van alle pc’s verscheen het logo van het energieteam op het bureaublad van elk personeelslid”, zegt Koen Vandermeiren (CD&V), schepen van Milieu in Zemst. “Het hele jaar door hebben de teamleden zich hard ingezet om de verwarming of airco uit te zetten of lichten te doven in lege vergaderlokalen of bureaus.”

“Deze acties, samen met de medewerking van de collega’s en enkele kleine maatregelen zoals een betere regeling van de verwarming, hebben ons 25 procent besparing opgeleverd. In het gemeentehuis wordt al langer gesensibiliseerd rond zuinig energieverbruik, maar de wedstrijdformule zorgde voor extra motivatie. De campagne leert ons dat je ook zonder dure ingrepen heel wat energie en dus geld kunt besparen.”

“We zijn trots dat Zemst winnaar is geworden van dit Europese project. We hebben de ambitie om als provincie tegen 2040 klimaatneutraal te zijn”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Maar dat kunnen we niet alleen. Lokale besturen spelen hierin een niet te onderschatten rol. We ondersteunen hen bij het opzetten en uitvoeren van gemeentelijke klimaatactieplannen. Energie besparen is daar een belangrijk onderdeel van.”