slagerErwin Mertens is de beste beenhouwer van het land. De zaakvoerder van culinaire slagerij De Kapblok uit Heverlee (Leuven) was de grote slokop op de Meesterschapwedstrijd 2015 met zomaar eventjes twintig gouden medailles. “Ik heb hier dag en nacht voor gewerkt”, zei een vermoeide maar apetrotse Mertens.

Mertens troefde al zijn concurrenten af in de finale van de Meesterschapwedstrijd en Eurobeefvakwedstrijden in Kortrijk. Hij behaalde de titel van eerste beenhouwer van België in de Meesterschapwedstrijd 2015. Voorts kaapte hij de rubrieksprijs weg met zijn ambachtelijk rauwe beenham. In de Eurobeefwedstrijd werd hij laureaat ambachtelijk vleesproduct op basis van bloed.

Mertens ontving de prijzen uit handen van Willy Borsus (MR), minister van Kmo’s en Zelfstandigen. “Ik kende hem niet maar hij mij wel. Toen hij onlangs op de Boerenbond in Leuven moest zijn, informeerde hij naar een goede beenhouwerij in de buurt. Zo kwam hij in mijn winkel terecht.”

“De uitverkiezing dank ik aan de kwaliteit van mijn charcuterie. Met stip voor de beenham, de trots van De Kapblok. Daarmee ben ik al voor de derde keer beste Belg. In bloedworst was ik ook al goed maar nu eveneens de beste in België. Het bewijst dat mijn zaak met de jaren altijd maar beter wordt. Dat is ook de verdienste van mijn tien medewerkers.”

Rijping van salami was tot dusver het zwakke punt van Mertens. “De geheimen van een goede salami worden niet doorgegeven door onze slagers. Ik heb er nu een perfect product van gemaakt. Met een eigen touch: meer gekruid en een beetje rock-‘n-roll.”

Succes komt nooit zomaar aangewaaid. Vraag het maar aan Erwin Mertens. Hij combineerde zijn drukke zaak met een bijscholing in vleestechnologie aan de universiteit in Gent.