De Vlaamse onderzoeksinstelling EnergyVille lanceert een tool waarmee bewoners zelf een energieaudit kunnen uitvoeren. De nieuwe app Homefit is van Leuvense makelij.

Homefit gaat een stap verder dan vergelijkbare tools door persoonsgebonden data in het algoritme te betrekken. Zo ziet een bewoner zelfs zonder plaatsbezoek welke renovatiemogelijkheden het meest geschikt zijn voor zijn woning en hoeveel hij kan besparen.

De tool is online beschikbaar en wetenschappelijk onderbouwd door EnergyVille. Dat is een vereniging van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven en het Leuvense onderzoekscentrum Imec, aangevuld met Vito en UHasselt.

Er bestaan al gelijkaardige tools. “Maar de meeste baseren zich op de statische kenmerken van een woning en houden geen rekening met het aantal bewoners en hun gedragingen”, zegt Leen Govaerts van EnergyVille.

Het model linkt data aan optimale renovatiemogelijkheden, gebruikspatronen en energieprestatiemodellen. Dat moet resulteren in een accuraat, duurzaam en wetenschappelijk onderbouwd renovatieadvies.

Vlamingen kunnen kosteloos gebruik maken van de tool. Dat is volgens EnergyVille nodig gezien het groot aantal woningen dat nood heeft aan een energierenovatie. EnergyVille werkt voor het project samen met start-up Cozie, dat onder meer een kantoor in Lennik heeft. De lancering vond plaats in Oost- en West-Vlaanderen. De andere provincies volgen in de loop van dit jaar.