Mark Waer (66) mag zich voortaan baron noemen. De hoogleraar immunologie en gewezen rector van KU Leuven kreeg die adellijke titel samen met zeven anderen.

De nieuwe baronnen zijn Waer, modeontwerpers Dries Van Noten en Edouard Vermeulen, hoogleraar biochemie Emile Van Schaftingen (UCL) en de farmabazen Jean-Michel Foidart (Mithra) en Paul Stoffels (Johnson & Johnson). Michèle Sioen, voorzitster van het VBO, en Mariette Delahaut, oprichtster van een school voor buitengewoon onderwijs, kregen de titel van barones.

Daarnaast werd ook een hele reeks eretekens verleend. In de Leopoldsorde, de belangrijkste en hoogste Belgische onderscheiding, werd baron Bernard Snoy et d’Oppuers (bankier) gedecoreerd als grootofficier. Barbara Baert (Vlaams hoogleraar kunstgeschiedenis) en Nasser Nadjmi (Iraanse chirurg) werden commandeur. Marc Bogaerts (choreograaf) kreeg de onderscheiding van grootofficier in de Kroonorde. Aan twaalf anderen werd het ereteken van commandeur in de Kroonorde verleend.

Mark Waer werd eerder ereburger van de stad Leuven. De traditie wil dat gewezen rectoren die onderscheiding krijgen. Dat was ook het geval met Honoré Van Waeyenbergh, Roger Dillemans, André Oosterlinck en Marc Vervenne. Waer was rector van 2009 tot 2013.

Waer werd in 1992 benoemd tot hoogleraar immunologie aan de faculteit geneeskunde van KU Leuven. Van 1998 tot 2005 was hij hoofdgeneesheer van UZ Leuven. In 2005 werd hij in de ploeg van rector Marc Vervenne vicerector biomedische wetenschappen.