De provincie Vlaams-Brabant, Unizo Hageland, hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) en de twintig gemeenten van het Hageland lanceerden in Wezemaal (Rotselaar) Happy Hageland. Dat is een app waarmee inwoners en bezoekers de regio op een digitale manier kunnen leren kennen.

De toenemende digitalisering is een ontwikkeling waarin ook kleinere steden en plattelandsgemeenten niet willen achterblijven. Consumenten zijn steeds meer digitaal, hebben meer keuze dan ooit en verwachten informatie via verschillende kanalen.

De projectpartners sloegen de handen in elkaar om ook het Hageland digitaal te ontsluiten. “De Happy Hageland app is een digitale toegangsweg tot de streek en biedt functies zowel gericht op inwoners als op toeristen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa.

Toeristen

“Omdat de app werkt via geolocatie kan de gebruiker er lokale info terugvinden van zijn thuisgemeente in het Hageland of de gemeente in die regio waar hij zich op dat moment bevindt.” Inwoners kunnen het lokale nieuws lezen, de gegevens van gemeentediensten raadplegen en hun favoriete lokale handelaars en verenigingen volgen.

Toeristen hebben met deze app het Hageland in hun broekzak. Er zijn wandel- en fietsroutes in te vinden, er kan een B&B of restaurant gezocht worden en de QR-code biedt bezoekers meer uitleg over toeristische bezienswaardigheden.

Ook voor lokale ondernemingen en verenigingen biedt de app een gratis platform met interessante mogelijkheden. Zo zorgt Happy Hageland voor extra online zichtbaarheid, met een positief effect op hun vindbaarheid in zoekresultaten op het internet. Klanten kunnen hun favoriete zaken volgen en handelaars kunnen pushberichten sturen naar hun klanten.

De app is te installeren via https://happyhageland.be.