Z Backscatter Van. Zo heet de bestelwagen waarmee de douanediensten elk vliegtuig kunnen scannen om smokkel nog beter op te sporen. De douane heeft de mobiele scanner in gebruik genomen op de luchthaven in Zaventem.

Met de in een bestelwagen gemonteerde mobiele scanner kan de douane op Brussels Airport in tien minuten een vliegtuig volledig scannen door er gewoon langs te rijden. Op zoek naar drugs, sigaretten en explosieven.

Als er iets verdachts op de scan verschijnt, weten de douaniers precies waar ze moeten zoeken. Tot dusver moest een vliegtuig manueel doorzocht worden. “Dat nam al snel meer dan een uur in beslag”, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van Douane en Accijnzen. “Dit is een enorme efficiëntiewinst. De nieuwe scanner maakt de strijd tegen fraude efficiënter, laat de douane toe efficiënter te werken en levert tijdswinst op voor de bedrijven.”

Spitstechnologie

De bestelwagen krijgt als basis Brussels Airport en zal vooral gebruikt worden om vliegtuigen op het tarmac in Zaventem te controleren. Afhankelijk van de risico’s en de vraag kan de bestelwagen ook op andere luchthavens of op parkings langs de openbare weg worden ingezet.

Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, spreekt van een nieuwe en belangrijke stap in de bestrijding van fraude en misdrijven. “Dit soort spitstechnologie speelt een cruciale rol als je kijkt naar het belang van de luchthaven in het vervoer van vracht. De nieuwe scanner komt de luchtvaartmaatschappijen, de passagiers en de bedrijven die goederen in- en uitvoeren ten goede.”

De Z Backscatter Van is een investering van 1,2 miljoen euro. Tachtig procent wordt betaald door Olaf, het Europese Antifraude Agentschap.