World Beer Award voor oude geuze van brouwerij Timmermans

Timmermans Oude Gueuze LRBrouwerij Timmermans ontving donderdagnamiddag in de eigen bedrijfsgebouwen in Itterbeek (Dilbeek) de World Beer Award 2015. Die prijs kreeg de oudste nog actieve lambiekbrouwerij voor de beste oude geuze ter wereld.

“Oude Gueuze” (de Franse schrijfwijze dus) heet het bier waarmee Timmermans laureaat wed in de categorie world’s best sour beer. Het werd gebrouwen in 2012 en dit jaar gebotteld. Het alcoholpercentage is 5,5 en per seizoen wordt er 700 hectoliter van gebrouwen. Het is een mengsel van jonge en oude lambiek uit vaten dat verder rijpt in flessen.

De World Beer Awards is een jaarlijkse internationale biercompetitie in verschillende categorieën. De jurering gebeurt in Azië, Europa en Amerika, waarna de beste bieren het in een finale tegen elkaar opnemen. “De jury apprecieerde vooral het kruidige, funky en fruitige karakter. Deze geuze onderscheidt zich door de citruszurigheid”, zei Adrian Tierny-Jones van het organiserende comité uit het Britse Norwich.

Het was meesterbrouwer Willem Van Herreweghen die de award in ontvangst mocht nemen. “Het geheim van de geuze schuilt in de micro-organismen uit het Pajottenland en de Zennevallei. Dit is het enige bier ter wereld dat lichter weegt dan water.”

Volgens Anthony Martin, CEO van John Martin waartoe de brouwerij sinds 1993 behoort, is de onderscheiding het resultaat van de vernieuwing die drie jaar geleden werd ingezet bij Timmermans. Eikenhouten vaten werden ingevoerd uit Portugal.