Het woon-werkverkeer per fiets slaat niet aan in Vlaams-Brabant. In Vlaanderen gebeurt twaalf procent van de verplaatsingen van en naar het werk met de fiets. In onze provincie is dat slechts vijf tot zes procent. Minder dan de helft dus.

Bij het provinciebestuur beseffen ze dat. “Wij roepen niet alleen de eigen ambtenaren maar de hele bevolking van Vlaams-Brabant op om meer de fiets te nemen. Want er is er nog veel ruimte voor verbetering”, zei gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene woensdag in Leuven naar aanleiding van Woensdag Fietsdag. De provincie doet actief mee met die campagne.

Met Woensdag Fietsdag willen KBC, Cera en Mobiel 21 zoveel mogelijk Vlamingen minstens een keer per week op de fiets krijgen. De provincie zet sterk in op fietsbeleid met onder meer investeringen in fietssnelwegen en andere fietswegen via subsidies voor gemeenten en het begeleiden van bedrijven in pendelfondsdossiers en De Fietstest.

De fietsende personeelsleden van de provincie verzamelden woensdag aan het Provinciehuis in Leuven. Zij kregen een zadelhoes mee naar huis. “We moeten zelf het goede voorbeeld geven”, zegt Dehaene. “Heel wat personeelsleden fietsen al naar het werk. Of maken gebruik van de vernieuwde fietsvloot voor dienstverplaatsingen. In de toekomst willen we nog meer medewerkers motiveren om die stap te doen. Zo hebben we onlangs de kleedkamers aan de doucheruimte uitgebreid voor meer comfort voor de fietsers.”