Wie een huis bezit in de buurt van een windturbine verdient daar bij de verkoop minder aan dan een vergelijkbaar huis zonder de gigantische bouwsels in de buurt. Woningen binnen een straal van 500 meter rond een windmolen zijn tot 3,5 procent minder waard. Dat blijkt uit de ERA-KU Leuven Vastgoedindex die vastgoedspeler ERA Belgium en KU Leuven ontwikkelden.

Windmolens krijgen op nogal wat locaties tegenstand van actiecomités door de bekende argumenten: slagschaduw, geluidsoverlast en esthetische overwegingen. Uit de Vastgoedindex van KU Leuven en vastgoedbedrijf ERA Belgium blijkt dat huizen binnen een afstand van ongeveer drie kilometer een paar procenten in waarde kunnen verliezen.

Erfgoed

“Windturbines staan al eens langs autowegen. De huizen in die buurten zijn daardoor minder waard. Maar als we op die factoren corrigeren, zien we toch nog een verschil”, zegt vastgoedeconoom Sven Damen.

“Woningen binnen een straal van 500 meter rond een windmolen zijn 3,5 procent minder waard. Tot twee kilometer is dat 2,66 procent minder en tot drie kilometer 1,1 procent minder. Vanaf drie kilometer is het effect verwaarloosbaar.”

Wie een hogere verkoopwaarde wil, kan in de buurt best kijken naar onroerend erfgoed. In opdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed werd gekeken naar het effect ervan op de huizenprijs zelf en op de buurt. Een beschermd monument zelf verkopen levert twaalf procent extra op. Een beschermd pand extra in de buurt levert twee procent extra op.