Christine Mattheeuws NSZDe drukke winkelstraten van de eindejaarperiode zijn een ideaal werkterrein voor winkeldieven. Uit een analyse die het Neutraal Secretariaat voor Zelfstandigen (NSZ) maakte op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid van de afgelopen vijf jaar blijkt dat er in december gemiddeld niet meer producten worden gestolen, maar wel duurdere producten.

Het  NSZ maakte een analyse van het aantal winkeldiefstallen tussen 2010 en 2014. Wat daarentegen wel opvalt, is dat er tijdens de eindejaarperiode producten met een gevoelig hogere waarde worden gestolen, zoals allerhande elektro-apparatuur, juwelen en parfums. Tegenover het jaargemiddelde ligt de waarde van de gestolen producten in december 18 procent hoger. In 2014 werd er per maand gemiddeld voor 52.432 euro gestolen, zo blijkt uit de cijfers van Preventie & Veiligheid. In december is dat dan voor 61.869 euro. “Die waardevolle producten worden door de dieven zelf gegeven als kerstcadeau of verkocht om met het geld de eindejaarfeesten te financieren”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ geeft enkele waardevolle tips om het winkeldieven moeilijk te maken. Zo is het aan te raden om elke nieuwe bezoeker kort aan te spreken en te begroeten, al is dat op een drukke dag  niet altijd even evident. Toch is het raadzaam om dat ook in alle drukte te doen, want dan weet die persoon meteen dat hij niet onopgemerkt is gebleven. Ook kan een handelaar de klant middels een pictogram vragen om rugzak of andere tassen aan de ingang of in speciale lockers achter te laten. Producten die erg in trek zijn of een zekere waarde hebben, plaatsen handelaars het best op een goed zichtbare plaats, eventueel zelfs in een afgesloten vitrine. “Daarnaast zijn acties, zoals het verhoogd politietoezicht en Gaudi, specifiek gericht op winkeldieven en gauwdieven, natuurlijk ook bijzonder waardevol en ontradend voor potentiële criminelen”, zegt Christine Mattheeuws.