Het wijnproductiecentrum van Urbain Vandeurzen in Linden (Lubbeek) verhuist voorlopig naar de koelkast. De ondernemer gaat niet in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om een vergunning te weigeren.

Tegen zijn plannen om het centrum te bouwen was fel protest gerezen bij omwonenden. In het kader van het openbare onderzoek rond de vergunningsaanvraag werden 650 bezwaarschriften ingediend.

Na de verkoop van zijn bedrijf LMS kocht Vandeurzen enkele jaren geleden een park met een kasteel langs de Diestsesteenweg in Linden. Aan de achterkant op een hellend terrein langs de Kasteeldreef plantte hij een wijngaard van ongeveer tien hectare.

Op zijn domein wilde de ondernemer een gebouw optrekken om de wijn te produceren. Een architectenbureau ontwierp een futuristisch pand van twaalf meter hoog met een gebogen dak van 25 op 57 meter. Het protest kwam er onder meer omdat het project het uitzicht van het gebied zou verstoren.

Restauratie

Na het gemeentebestuur van Lubbeek weigerde in beroep ook de deputatie een vergunning. “Vandeurzen tekent geen beroep aan tegen die beslissing. Hij is op dit ogenblik het hele project opnieuw aan het bekijken”, zegt zijn woordvoerder Peter Vandeborne.

Vandeurzen is bezig met de restauratie van de vervallen kasteelhoeve uit de achttiende eeuw aan de achterkant van het kasteel. Daar moeten onder meer woonunits en een taverne komen.

Mogelijk uit protest tegen de plannen werden eerder dit jaar in het holst van de nacht meer dan 450 wijnstokken vernield. De schade bedroeg 78.000 euro.