Wie doet mee met Zuiddag?

Kasper Demol (Voka), Marie Van Espen, Wim Van Edom (Zuiddag), Aline Van Driessche en Tie Roefs.

Kasper Demol (Voka), Marie Van Espen, Wim Van Edom (Zuiddag), Aline Van Driessche en Tie Roefs.

Donderdag 22 oktober is het Zuiddag. Duizenden jongeren gaan dan een dag werken en schenken hun loon aan leeftijdsgenoten in Nicaragua.

Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’ waarbij Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun verdiende loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.

Dit jaar gaat de opbrengst naar Vredeseilanden. Met het geld geeft Vredeseilanden Nicaraguaanse jongeren meer, betere en duurzame toekomstmogelijkheden door hen mee het initiatief te laten nemen in de cacaoteelt en -sector.

Marie Van Espen (18) en Aline Van Driessche (17), leerlingen van de Voorzienigheid uit Diest, zijn ‘ambassadeurs’ van Zuiddag. Zij bezochten het project van Vredeseilanden in Nicaragua. ‘Wereldwijd, ook in Nicaragua, ontvluchten jongeren het platteland en de landbouw,’ zegt Marie. ‘Vredeseilanden wil Nicaraguaanse jongeren een betere toekomst bieden’.
‘De directe doelgroep van het project zijn de jongeren van La Campesina, een cacaocoöperatie met zo’n 375 leden met hoofdzetel in Matiguàs, Nicaragua,’ zegt Aline aan. ‘Tijdens onze reis in Nicaragua hebben wij kennis kunnen maken met een aantal van deze jongeren’.

Provincie doet mee

Ook de provincie Vlaams-Brabant neemt al enkele jaren deel aan Zuiddag.‘Vorig jaar konden 35 leerlingen aan de slag in een van onze instellingen,’ zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid. ‘Ook dit jaar nemen wij het engagement om minstens dertig jobs vrij te maken. Vorig jaar stond zelfs de gouverneur zijn job af voor één dag’.

VOKA roept leden op

Ook Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, ondersteunt de boodschap van Zuiddag. ‘Wij zullen in aanloop naar 22 oktober onze leden oproepen om jobs binnen hun onderneming vrij te maken voor de leerlingen van Zuiddag,’ zegt Paul Hegge, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde. ‘Wij geven zelf het goede voorbeeld door op 22 oktober een plaats te voorzien in ons kantoor.’