De werkzaamheidsgraad in Vlaanderen verschilt sterk tussen gemeenten en regio’s. Dat blijkt uit berekeningen van Steunpunt Werk uit Leuven voor het jaar 2016.  Vlaams-Brabant scoort iets beter dan het Vlaamse gemiddelde, met uitzondering van de randgemeenten rond Brussel.

De werkzaamheidsgraad steeg in de periode 2006-2016 in Vlaanderen met 2,4 procentpunten tot 72,6 procent. Het verschil tussen de gemeenten is opvallend. In Zonnebeke was in 2016 tot 81,9 procent van de 20- tot 64-jarigen effectief aan het werk. In Kraainem in Vlaams-Brabant was dat slechts 56,3 procent.

Bij de provincies was West-Vlaanderen koploper met 74,8 procent. Die hoge werkzaamheidsgraad werd bereikt ondanks de kustgemeenten met hun ouder leeftijdsprofiel.

Vlaams-Brabant scoort globaal beter dan het Vlaamse gemiddelde. De lagere werkzaamheidsgraad in de randgemeenten rond Brussel is mogelijk te wijten aan de vele inwoners die in internationale instellingen werken en niet opgenomen zijn in de statistieken.

In Vlaams-Brabant hebben nogal wat gemeenten een groei die onder het gemiddelde ligt. Enkele gemeenten lieten zelfs een negatieve groei optekenen: Leuven (-0,8 procent), Meise (-1,2 procent) en Machelen (-4,2 procent).