tempo-teamWerkplezier wordt onvoldoende naar waarde geschat in ons land. Nochtans is het een essentiële factor voor langere carrières. Dat concludeert hr-dienstverlener Tempo-Team met vestiging in Asse op basis van een bevraging bij 405 werkgevers en 1.210 werknemers.

Iedereen heeft de mond vol van langer werken. In België werkt de helft van de werknemers uit noodzaak en is slechts een op de vier werknemers bereid om te werken tot 67 jaar. Tempo-Team stelt een groot verschil vast met de Scandinavische landen, waar carrières gemiddeld 41 jaar duren, tegenover 32 jaar in België.

“De succesfactoren van de aanpak in de Scandinavische landen zijn bekend: werkplezier stimuleren vanuit de jobinhoud, opleiding en begeleiding op maat en het actief gebruiken van kennis en ervaring van oudere werknemers”, zegt Valérie Denis van Tempo-Team.

Minder dan een op de drie bedrijven in België past volgens zijn werknemers de werkomgeving, -inhoud en -eisen aan de leeftijd van de werknemers aan. Minder dan de helft organiseert jaarlijks een loopbaangesprek. Om langer te werken vragen de werknemers vooral een betere afstemming van het werkritme op hun privéleven en meer aandacht voor opleiding en begeleiding.