Werknemers vragen directie van Bosch om deadline te verlengen

boschtienenBij ruitenwisserproducent Bosch in Tienen was er de voorbije veertien dagen een stormloop op het vervroegde pensioen. Het aantal werknemers dat vrijwillig wil vertrekken, steeg van 115 naar 212. Ondanks die 97 nieuwe kandidaten wordt het nodige aantal van 238 (net) niet gehaald. De werknemers vragen de directie om de deadline van 1 november met twee maanden te verlengen.

Een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het zogenaamde swt dat het vervroegde pensioen vervangt, op 53 jaar kan alleen als 238 werknemers of twintig procent van het totaal eind 2017 het bedrijf op vrijwillige basis willen verlaten. Dat was zo afgesproken in een sociaal plan dat directie en vakbonden eind september ondertekenden in het kader van een herstructurering.

De vertrekkers moesten tegen eind oktober gevonden worden. Op de laatste dag van de maand bleken er 26 vrijwilligers te kort. Ondanks massale intekening de voorbije twee weken onvoldoende om het streefcijfer te halen. De regeling dreigt dus op een sisser uit te draaien.

Maar de vakbonden zien alternatieven en willen opnieuw rond de tafel gaan zitten met de directie. De eerste optie is om de deadline te verlengen. Het dossier moet immers eerst in januari 2016 op de tafel van de overheid liggen.

Een tweede optie is de doelgroep van de vrijwillige vertrekkers te verruimen. Met name met twee categorieën die aanvankelijk geweigerd werden: werknemers met loopbaanonderbreking en langdurig zieken. Voor een vervroegd vertrek op 53 jaar komen 170 mensen in aanmerking. Voor vertrek op 55 jaar zijn dat er negentig.