Vijf op de zes werknemers in Vlaanderen stellen dat ze een goede coach als directe leidinggevende hebben. Dat blijkt uit de driejaarlijkse werkbaarheidsmeting bij 12.000 werknemers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv). Een deskundige leiding levert alleen maar voordelen op. Bij it-dienstenleverancier Easi in Leuven hebben ze dat heel goed begrepen.

Werknemers die geen goede coach hebben, lopen sneller werkbaarheidsproblemen op. Dat zegt de afdeling innovatie & arbeid  van de Serv. Ze hebben driemaal meer risico op motivatieproblemen en leertekorten en dubbel zoveel op werkstressklachten en onevenwicht in de werk-privébalans.

De werkbaarheid bij goed gecoachte werknemers bedraagt 57 procent, tegenover slechts achttien bij slecht gecoacht personeel. Dat kleine zaken het verschil kunnen maken, blijkt bij Easi in Leuven. Eén keer per maand staat daar een gezamenlijk ontbijt op de agenda. Medewerkers getuigen dat ze bij hun aanwerving zeer goed worden begeleid en dat de leiding bij duidelijke afspraken zweert.

“Het succes van ons bedrijf is geen doel op zich maar een gevolg van onze managementpolitiek”, stelt Salvatore Curaba. Voor de oprichter en ceo van Easi staat de notie van erkenning centraal in de prioriteiten van het management. Onder andere door de medewerkers de mogelijkheid te geven om aandeelhouder te worden zodra ze twee jaar anciënniteit hebben opgebouwd.

“Maar er is meer. Elk jaar organiseren we onze recognition day. Traiteur, Fifa-en kickercoaching, relaxatiesessies en een feestelijke avond: gedurende de hele dag worden medewerkers bedankt voor de inspanningen die ze tijdens het jaar leveren.”