Werknemers van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines in Zaventem zijn begonnen met een petitie om hun steun uitte spreken voor topman Bernard Gustin. De positie van de ceo en van financieel directeur Jan De Raeymaeker zou in gevaar zijn. In Frankfurt vindt maandag een raad van bestuur van SN Airholding plaats. De moedermaatschappij van Brussels Airlines, die volledig in handen is van Lufthansa, zou de integratie in dochteronderneming Eurowings willen doordrukken.

Op de agenda van de raad van bestuur zouden de namen van beide toplui figureren. Bij Brussels Airlines bevestigen ze alleen dat er maandag in Frankfurt een raad van bestuur gepland is van SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines die volledig in handen is van Lufthansa.

Een mogelijk ontslag van Gustin en De Raeymaeker zorgt voor veel zenuwachtigheid bij het personeel. En het is al zo onrustig bij Brussels Airlines omdat piloten sinds twee weken stiptheidsacties houden.

Model

Lufthansa: keep Bernard Gustin as Brussels Airlines ceo is de titel van de petitie. De werknemers vrezen dat een vertrek van Gustin het einde zou betekenen van diens hybride model, een mix van prijsklassen en korte- en langeafstandsvluchten waarmee Brussels Airlines in Zaventem succesvol de strijd aanging met onder meer Ryanair en Vueling. Gustin is de man achter de formule van goedkope vluchten in Europa maar met een kwalitatief langeafstandsproduct.

Lufthansa zou eerder de integratie van Brussels Airlines in zijn dochteronderneming Eurowings willen doordrukken. Ondersteunende diensten zoals marketing zouden naar de hoofdzetel van die lagekostenmaatschappij verhuizen.

SN Airholding is sinds begin vorig jaar volledig in handen van Lufthansa. Tot eind 2017 hadden de vier Belgische bestuurders een vetorecht, maar dat is nu vervallen. Dat betekent dat de vijf Duitse bestuurders met een eenvoudige meerderheid hun wil kunnen doordrukken.