Aan de poorten van de brouwerijen van AB InBev in Leuven en Hoegaarden hebben de vakbonden vrijdag actie gevoerd. Vrachtwagens die de sites wilden inrijden, werden tegengehouden. De actie is een gevolg van het afspringen van cao-onderhandelingen tussen directie en bonden.

Volgens vakbondsman Kris Croonenborghs (ABVV) wil de directie niet ingaan op de eisen van de bonden over een vernieuwing van de werkzekerheidsgarantie. “Na de laatste herstructurering in 2010 sloten we een akkoord over werkzekerheid. Dat werd gekoppeld aan een inkomensgarantie als er nog eens een herstructurering zou komen. Wij willen die regeling nu verlengen en verbeteren.”

De Leuvense brouwer zou niet bereid zijn de 1,1 procent loonopslag uit het interprofessioneel akkoord te geven. “Integendeel, ze willen ons zelfs nog voordelen afnemen”, zeggen de werknemers.

Volgens de directie zijn het de vakbonden die de onderhandelingstafel hebben verlaten. “Wij hebben de intentie om op constructieve manier de dialoog over de loon- en arbeidsvoorwaarden voort te zetten.”

De actie vond alleen plaats buiten de brouwerijen. De productie ging gewoon verder. Later op de dag schortten de vakbonden hun blokkades op. Ze verwachten dat de directie tegen zondagavond een duidelijk signaal geeft over de werkzekerheidsgarantie. “Als er geen duidelijk antwoord komt, gaan de acties verder”, zei ACV-secretaris Kris Vanautgaerden.