Moeders met twee kinderen komen bij sollicitaties meer aan hun trekken dan vrouwen zonder kinderen. Werkgevers zijn dan immers minder beducht voor zwangerschap. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van KU Leuven en UGent.

Voor vrouwelijke sollicitanten is het aantal kinderen dat ze hebben blijkbaar erg bepalend. Moeders met één kind worden 22 procent minder op sollicitatiegesprekken uitgenodigd dan vrouwen zonder kinderen.

Moeders met twee kinderen hebben dan weer meer kans op een jobgesprek dan vrouwen zonder kinderen. “Wellicht is de reden dat werkgevers vrezen dat een (jonge) moeder met één kind opnieuw vlug zwanger zal worden en dus een tijdje niet zal komen werken”, zegt professor Stijn Baert van UGent.

“Bij moeders met twee kinderen is dat risico kleiner. De kans dat ze drie kinderen krijgen, is in België niet zo groot. Deze bevindingen stroken met ons eerder onderzoek dat toonde dat jonge lesbiennes meer positieve feedback krijgen op hun sollicitaties dan jonge vrouwen die gehuwd zijn met een man.”

In totaal verstuurden de onderzoekers 960 sollicitaties voor jobs op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het ging om posities als administratief medewerker, productiearbeider, kelner, orthopedagoog, vertegenwoordiger en logistiek planner. De kandidaten waren 28 of 38 jaar oud. Per vacature werden twee kandidaten voorgesteld.