De fietssnelweg F23 Kanaalroute Noord wordt vanaf eind dit jaar afgewerkt met de aanleg van een traject van vijf kilometer lang tussen Vilvoorde en Grimbergen. Negen partners waaronder de provincie Vlaams-Brabant investeren 10 miljoen euro in het project dat het woon-werkverkeer moet bevorderen.

De F23 is een fietssnelweg van 23,7 kilometer. Kanaalroute Noord volgt het kanaal van Willebroek en verbindt Kapelle-op-den-Bos met Grimbergen, Vilvoorde en Brussel. In Vilvoorde sluit de F23 aan op de F1, de fietssnelweg die Vilvoorde langs de Zenne met Mechelen verbindt. Om deze aansluiting te verbeteren is een nieuwe brug over het kanaal gepland. Voorbij Brussel sluit de F23 aan op de F20. Dat is Kanaalroute Zuid richting Halle.

Dit traject is een missing link van de F23 in Vilvoorde en Grimbergen. De werken gaan van start in november langs het kanaal van Willebroek, van de grens met het Brusselse Gewest tot aan de Verbrande Brug in Grimbergen. De realisatie zal twee jaar in beslag nemen.

Samenwerking

Het fietspad ligt vrij en zal vier meter breed zijn. Waar conflicten met vrachtverkeer kunnen opduiken, wordt het zo ingericht dat fietsers voldoende in de kijker worden geplaatst.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen De Werkvennootschap, Vilvoorde, Grimbergen, het Agentschap Wegen en Verkeer, het departement Mobiliteit en Openbare Werken, de provincie Vlaams-Brabant, De Lijn, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin.

Met de realisatie van deze fietssnelweg wordt een volwaardig alternatief geboden voor de auto. Langs het traject zijn verschillende bushaltes gepland en in de toekomst is aansluiting mogelijk met de ringtrambus richting Zaventem.