Weg naar nieuwe fabriek ligt open voor Lantmännen Unibake

lantmannenBij Lantmännen Unibake zijn de laatste struikelblokken uit de weg geruimd op weg naar een gloednieuwe fabriek in Londerzeel. De directie van de industriële bakkerij bereikte een sociaal akkoord met de vakbonden over het ontslag van negen werknemers. De nieuwe site moet uiterlijk over twee jaar volledig operationeel zijn.

De productie-eenheid van de fabrikant van industriële bakkerijproducten ging op 17 juni van dit jaar volledig in de vlammen op. Het duurde tot 9 oktober alvorens de directie besliste om de productiesite in Londerzeel opnieuw op te bouwen. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd die dag meegedeeld dat vijftien medewerkers hun baan verliezen omdat de nieuwe fabriek efficiënter zal moeten draaien: negen vaste werknemers en nog eens zes contracten van bepaalde duur die niet verlengd worden.

Over die intentie bereikten directie en vakbonden nu een akkoord. De afvloeiingsregeling voorziet in een afscheidspremie op basis van anciënniteit.  De getroffen werknemers krijgen ook outplacement aangeboden. De directie belooft om de volgende twee jaar verder niemand te ontslaan om economische redenen.

In de nieuwe site zal Lantmännen Unibake 150 mensen tewerkstellen. In een eerste fase worden twee nieuwe productielijnen geïnstalleerd, in plaats van de zes die operationeel waren in de periode voor de brand. In een tweede fase komt er een derde productielijn bij.

Een deel van het personeel wordt in afwachting tewerkgesteld in het magazijn in Londerzeel dat niet beschadigd werd door de brand of in een extra productielijn in de vestiging in Brussel. De anderen krijgen een toeslag bovenop hun werkloosheidsuitkering.