De e-mailloze vrijdag beleeft op 24 november de tiende editie. Ruim honderd bedrijven en organisaties stoppen één dag met mailen. Hun werknemers proberen te overleven met zo weinig mogelijk elektronische communicatie. In Vlaams-Brabant is Brussels Airport Company in Zaventem een opvallende deelnemer.

“Het succes van de actie bewijst dat veel organisaties beseffen dat aan het overdadig gebruik van e-mail, Skype en Whatsapp ernstige nadelen zijn verbonden”, zegt Gunnar Michielssen die in 2008 e-mailloze vrijdag in ons land introduceerde.

De nood aan een meer gezonde e-mailcultuur blijkt niet alleen uit de vele reacties van bedrijven, maar wordt ook ondersteund door harde cijfers. Zo blijkt uit recent onderzoek dat 47,5 procent van alle e-mails die tijdens de werkuren worden verstuurd binnen het kwartier door de ontvanger gezien wordt.

Na de werkuren is dat nog steeds 23,3 procent. Van alle mails die mensen op hun professioneel mailadres ontvangen op vrijdagnacht blijkt bijna twee op drie al tijdens het weekend door de ontvanger te worden gescreend. Wat ons betreft maar logisch ook. Mensen die mails te laat lezen of zelfs negeren, roepen nog méér ergernis op.

Michielssen heeft wel een punt dat ons mailverkeer serieuze gevolgen heeft. “Het resultaat is dat werkdagen voortdurend onderbroken worden. E-mail krijgt voortdurend prioriteit op andere taken en het privéleven. Die permanente onderbrekingen schaden de concentratie, ondermijnen de kwaliteit van het werk en verhogen de stress.”

Tot de bedrijven organisaties die dit jaar deelnemen, behoren naast de luchthaven van Zaventem ook Erasmus Hogeschool Brussel, Continental, DMI Vastgoed, Van Roey en afdelingen van grote banken en verzekeringsmaatschappijen.