WE Power bouwt drie nieuwe windturbines

colruytwindmolenWE Power wil drie nieuwe windturbines bouwen op en rond de industriezone Dassenveld in Halle. Het energiebedrijf van warenhuisgroep Colruyt vraagt hiervoor milieu- en bouwvergunningen aan. De nieuwe windmolens moeten eind volgend jaar of ten laatste begin 2017 operationeel zijn.

Drie windmolens aan het Dassenveld leveren vandaag al energie voor het distributiecentrum van Colruyt. De warenhuisketen wil dat aantal verdubbelen. Zo zal Colruyt aan Dassenveld iets meer dan de helft van de verbruikte energie zelf produceren en wel op een duurzame manier.

De nieuwe turbines hebben dezelfde afmetingen en hoogte als de huidige windmolens. De maximale hoogte is 150 meter, wieken inbegrepen. De topsnelheid bedraagt 300 kilometer per uur. De technologie evolueert snel zodat de nieuwe exemplaren iets meer energie kunnen produceren: ruim 3,5 megawatt.

De laatste twee exemplaren werden in maart 2014 gebouwd. De nieuwe lichting is van hetzelfde type. Een windmolen wordt opgetrokken worden in de buurt van de oude Symetagebouwen, een tweede aan Dassenveld zelf en een derde langs de spoorlijn. Zo vormen ze een geheel met de drie bestaande windmolens.

Op termijn wil Colruyt volledig CO2-neutraal werken. De voorbije jaren werden daarom ook al zonnepanelen geplaatst op de gebouwen van de distributiegroep aan Dassenveld. Windenergie is veel voordeliger maar met drie nieuwe turbines denkt WE Power dat het maximum straks bereikt is.

Het groene energiebedrijf telt in de regio nog andere projecten met windturbines die al ver gevorderd zijn. Dat is het geval op de site van Vlevico op Bilkensveld in Halle en aan de westelijke oever van het kanaal Brussel-Charleroi op de grens van Sint-Pieters-Leeuw met Lot (Beersel).