We kreunen met z’n allen onder de digistress. Dat blijkt uit onderzoek van het marketingconsultantbureau iVox uit Leuven naar aanleiding van e-mailloze vrijdag. Een op de drie Belgen wordt overspoeld door de constante toevloed van digitale informatie en lijdt aan stress door de onophoudelijke stroom op het internet.

Het Leuvense iVox deed het onderzoek in opdracht van de Gezinsbond, La Ligue des Familles en Okra. Het werd uitgevoerd bij 1.655 Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

De helft van de online actieve Belgen zegt dat het bekijken van hun e-mails en sociale media het eerste en tevens laatste is dat ze elke dag doen. Een op drie krijgt geen vat op digitale informatie. Evenveel mensen vinden dat ze te veel tijd spenderen aan de nutteloze sociale media, waar ze nochtans zelf voor kiezen.

Test

Meer dan een kwart van de ondervraagden heeft stress door het constante e-mailverkeer, vooral op het werk. Ruim een op de twee vindt dat er een wet moet komen die het recht geeft om e-mails na de werkuren niet meer te lezen en/of te beantwoorden.

Een op de vijf Belgen voelt zich digitaal hulpeloos en gestresseerd door gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om zaken online af te handelen. Een op de tien vreest zelfs voor zijn job door niet of onvoldoende mee te kunnen met de snelle digitalisering. “De druk die gepaard gaat met de onstuitbare digitalisering aanpakken is dringend nodig”, concluderen de opdrachtgevers.

U kan uw eigen digistressgehalte meten met de zogenaamde digistresstest. Op de website www.digistresstest.be kan u testen hoeveel of hoe weinig u zelf last hebt van het fenomeen.