Waterleau bouwt waterzuiveringsinstallaties tot in China

waterleauEen jaar na de verhuis naar Wespelaar is Waterleau in volle transitie. De specialist in milieutechnologie gaat steeds internationaler. Het bedrijf bouwt waterzuiveringsinstallaties over de hele wereld. De onderneming realiseert 85 procent van de omzet in het buitenland.

Waterleau is actief in vier domeinen: drinkwaterproductie/waterzuivering, luchtzuivering, hernieuwbare energie en slib- en afvalbehandeling. De onderneming kende sinds de oprichting in 2000 tot de verhuis naar het gerestaureerde fabrieksgebouw in Wespelaar bij Haacht een gestage groei.

De wortels van het bedrijf liggen bij waterzuivering. Brouwerijen zoals AB InBev en Heineken zijn belangrijke klanten. Maar ook voedingsbedrijven zoals Unilever en Kraft. Waterleau ontwerpt waterzuiveringsinstallaties voor steden en gemeenten, onder meer in Shanghai en het Marokkaanse Fez en Marrakech. Maar ook dichter bij huis. Zo realiseerde het de zuiveringsinstallatie in het festivalpark van Werchter.

Het bedrijf telt in Wespelaar negentig werknemers. De meerderheid heeft een ingenieursdiploma op zak: burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur of industrieel ingenieur met specialisatie biochemie, mechanica of elektromechanica. Zonder zich op te sluiten in een vakgebied. In de projecten komen biochemie, bouwkunde, mechanica en elektriciteit samen.

Omdat Waterleau wereldwijd opereert, wordt er heel wat gereisd. Ter plaatse zien hoe een installatie werkt, hoort bij de opleiding. Die kennis is nodig om later zelf projecten te ontwerpen, zoals nu gepland is voor Ethiopië. Een projectingenieur is gemiddeld een week per maand in het buitenland. Waterleau is doorlopend op zoek naar nieuwe projectmanagers en projectengineers.