Walter Kestens: “Ik werd geboren als ondernemer.”

WALTER KESTENSWalter Kestens staat aan het hoofd van TMS Industrial Services in België, is bestuurder bij een hele rist ondernemingen en organisator van Suikerrock in Tienen.

Kestens is een geboren ondernemer. “Het zit bij ons gewoon in de familie”, zegt hij. “Mijn overgrootvader startte een constructiebedrijf in 1919, na hem kwam mijn grootvader in de zaak, dan mijn vader en daarna mijn broers en ik. De echte groei van de firma is er gekomen na 1990. Ondernemen werd bij ons echt met de paplepel ingegeven. Mijn ouders stonden er op dat mijn broers en ik al van jongs af aan zouden meewerken. Als kleine jongen al ging ik in de weekends en tijdens vakanties bij onze papa meewerken, zo is de microbe er ook bij mij in gekropen.”

Al kreeg Kestens het ondernemersbloed mee van bij de geboorte, de drijfveer om te ondernemen veranderde door de jaren wel. “Als achttienjarige ondernemer kijk je vooral naar je eigen toekomst. Je wil vooruit met de geit om er zelf op vooruit te gaan. Na al die jaren is dat wat veranderd. De drijfveer is nog sterker geworden door het besef dat je met hard werken en gezond entrepreneurship welvaart creëert. En van die welvaart worden we met z’n allen beter.”

De grootste rem op het ondernemerschap is voor Kestens, zoals voor zoveel van zijn collega’s, de regulitis van de overheid. “Het is soms moeilijk om daar mee om te gaan. Natuurlijk zijn er regels en afspraken nodig, maar in België en in Vlaanderen slagen we er in door overdreven veel regeltjes en bureaucratie het ondernemerschap te fnuiken.”

Walter Kestens heeft een groot gezin, neemt verantwoordelijkheid in een hele reeks bedrijven en is dan ook nog organisator van Suikerrock. Velen staan dan ook te kijken hoe hij dat allemaal gecombineerd krijgt. “Voor wat het gezin betreft, heb ik het ongelooflijke genoegen dat ik een schitterende vrouw heb. Zij neemt de opvoeding van de kinderen en al wat er bij hoort bijna volledig op haar. Om alle bedrijven te leiden, komt het er als ondernemer op aan om je te omringen met de juiste mensen. Het team rondom jou is ongelooflijk belangrijk. Je moet mensen vertrouwen geven, mensen kansen geven”, zegt Kestens. “En dat geldt net zo goed voor het project Suikerrock. We hebben met een hele bende vrijwilligers een van de belangrijkste festivals van het land, en allicht het belangrijkste stadsfestival, gecreëerd. Niemand heeft zich er ooit aan verrijkt, maar door doorgedreven professionalisme en met een mateloos respect voor enkele honderden vrijwilligers hebben we in Tienen wat moois gecreëerd.”

“Ja, als je het op een rijtje zet, heeft dit als gevolg dat ik lange dagen maak en dat weekends gewoon werkdagen worden. Maar succesvolle bedrijven creëren welvaart en met Suikerrock hebben we onze stad gegeven wat ze verdient. Het is dan misschien wel hard werken en soms moeilijke combinaties maken, maar zelfs dat harde werken is bijna permanent genieten.”

Met zijn jaren ervaring in verschillende bedrijven is Walter Kestens de geknipte man om de belangrijkste karaktertrekken voor een ondernemer op een rijtje te zetten. “Je moet een optimist zijn, nooit opgeven”, zegt Kestens. “Als ondernemer moet je alle dagen willen vechten om het verschil te maken. Je moet kunnen luisteren en altijd vooruit kijken. Je moet ook ver genoeg vooruit kijken en niet onder de kerktoren blijven hangen.”

Als ondernemer is Walter Kestens ook tevreden met de komst van Made in Vlaams-Brabant. “Ook ondernemers staan zelf in de maatschappij, net zoals iedereen, niet meer, niet minder. Daarom moet je ook als ondernemer oog hebben voor wat er elke dag rond je gebeurt. Voor ondernemers hoort daar zeker ook het ondernemerschap van je buren en je regiogenoten bij. Ook dat is respect tonen.

Ik vind Made in Vlaams-Brabant ook boeiend omdat jullie vertrekken vanuit de ondernemersgeest en ondernemers niet vooraf in kastjes duwen. Ik denk dat jullie een mooie toekomst tegemoet gaan.”