Hr-bedrijf Attentia met vestigingen in Leuven en Asse analyseert de verlofaanvragen van de eerste drie maanden van dit jaar bij meer dan 50.000 werknemers. Vrijdag blijft met voorsprong de meest populaire snipperdag, gevolgd door maandag. Vrijdag is 36 procent meer geliefd dan een maandag en 64 procent meer populair in vergelijking met dinsdag, de minst populaire snipperdag in de week.

Vrijdag 31 maart was met een voorspelde temperatuur van 21 graden duidelijk een topper, met ruim 25 procent meer aanvragen dan een andere vrijdag. Ook daags voordien, op donderdag 30 maart, was er 46 procent meer verlofaanvragen dan voor een doorsnee donderdag.

“Mooie temperaturen dragen er zeker toe bij dat mensen aan verlof denken. Dat merkten we ook vorige zomer. Werkgevers gaan daar soepel mee om. De eerste drie maanden van het jaar zijn sowieso niet de drukste verlofmaanden”, zegt Tim De Troch, directeur van de payroll bij Attentia.

Er is een lineair verband tussen temperatuur en verlofdagaanvragen. Hoe warmer het wordt, hoe meer verlofaanvragen er binnenkomen. Daarnaast zijn ook schoolvakanties bepalend voor verlofaanvragen. Absolute topdag tot nu toe in 2017 was 3 maart, de vrijdag van de krokusvakantie.

Temperatuur is overigens een relatief gegeven en gebonden aan de tijd van het jaar. Zo was er bijvoorbeeld ook een piek in de verlofaanvragen op vrijdag 24 maart. De maximale temperatuur bedroeg toen amper 14 graden.