Voor het eerst meer starters dan in 2011

VAN EETCELT PLATIn 2015 startten 82.571 Belgen hun eigen zaak. Dit zijn er 1.464 of 1,8 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit de Startersatlas 2016, die door Graydon, Unizo en UCM werd voorgesteld. Voor het eerst stijgt daarmee het aantal starters weer boven het recordjaar 2011,  net voor de crisis. Toen werden 81.220 nieuwe ondernemingen opgericht.

“Ook in Vlaams-Brabant gaat het de goede kant op. In 2015 startten 7.707 ondernemers een eigen zaak in Vlaams-Brabant”, zegt Sofie Vanhout van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel. “Dat zijn zeven starters per duizend inwoners. Deze vertegenwoordigen 9 procent van het totaal aantal starters in ons land gedurende het afgelopen jaar. Ten opzichte van 2014 betekent dit voor Vlaams-Brabant een stijging van 2,8 procent. Na West-Vlaanderen is de overlevingsgraad van starters in Vlaams-Brabant het hoogst. 72,34% van de starters bestaat na vijf jaar nog steeds.”

“België, en zeker Vlaanderen, heeft een open economie. Gaat het internationaal economisch goed, dan wagen automatisch meer mensen de sprong naar een eigen zaak”, zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “De stijging in het aantal starters is dus een positief signaal. Het gaat stilaan beter met de economie. Wie wil starten vindt daar mits een goed businessplan het geld voor. Is het niet bij de banken, dan is het bij vrienden, familie, overheidsinitiatieven zoals de Startlening Plus of het grote publiek.”