De Volkssterrenwacht Mira heeft dinsdag vijftig kaarsjes uitgeblazen. Het observatorium in Grimbergen blijft onverminderd inzetten op sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.

De interesse voor ruimtevaart en sterrenkunde was eind jaren zestig in volle race naar de maan groter dan ooit tevoren. De omstandigheden waren rijp om ook in België te starten met een Volkssterrenwacht, naar het voorbeeld van Duitsland en Nederland.

Onder impuls van weerman Armand Pien besloot pater Godfried Pieraerts van de abdij van Grimbergen om op eigen houtje een verdieping bij te bouwen boven op het in aanbouw zijnde cultureel centrum. Een van de fans van het eerste uur was koning Boudewijn, die er wel eens incognito neerstreek.

“Sindsdien is er veel veranderd, maar de originele doelstellingen blijven onverminderd actueel: het grote publiek laten kennismaken met sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde en de jeugd motiveren richting techniek en wetenschappen”, stelt Mira.

Op de planning voor de nabije toekomst staat de vervanging van een telescoopkoepel, met inbegrip van een veel krachtigere kijker. Andere evenementen zijn tentoonstellingen over de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel en buitenaards leven en over klimaatveranderingen.