De stad Leuven organiseert op 2 juni een volksfeest naar aanleiding van de vernieuwing van de historische stadskern. Het evenement in samenwerking met Cera en het wijkcomité Muntstraat kreeg de naam ’t Es Fieëst. Het feestprogramma werd donderdag voorgesteld in Leuven.

De aanleiding van het feest is de facelift die het centrum van Leuven heeft ondergaan en die stilaan helemaal in de plooi valt. “Met de komst van Cera en de nieuwbouw op de hoek van de Boekhandelstraat en de Muntstraat ronden we een belangrijke periode van vernieuwing in de historische stadkern af”, zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a).

Het stadsbestuur werkt al jaren aan een totaalplan om de stadskern sterk van uitzicht te wijzigen. De veranderingen vonden plaats op vier niveaus: afzonderlijke gebouwen, openbare ruimtes, vergroening en  mobiliteit.

Investeerders

“De realisatie van museum M kan je zien als een startpunt waarbij we in tien jaar tijd heel de binnenstad hebben aangepakt”, stelt Tobback. “Deze beweging heeft ook andere investeerders aangezet om mee te investeren en te restaureren. Denk aan KU Leuven, Cera en Jan Callewaert.”

Voor de deelnemers van het feest op 2 juni werd een speciaal traject uitgestippeld. Van een gratis bezoek aan M en een tentoonstelling in het gebouw van Cera-gebouw tot animatie en optredens van onder anderen Paul Michiels. Een wandelroute voert langs diverse verwezenlijkingen van de stadsvernieuwing van de binnenstad, met onder meer een bezoek aan Tafelrond en het Radiohuis.