Het Brusselse gewest en het stadsbestuur zullen tijdens de zomermaanden op Parking C aan de Brusselse Heizelvlakte een overstapparking inrichten. Voka reageert tevreden, maar dringt aan op een globale aanpak van de te verwachten hinder door de tunnelrenovaties en later de werken aan de Ring.

Met de overstapparking zullen mensen hun auto kunnen achterlaten om met het openbaar vervoer verder in de richting van het centrum van Brussel te reizen. Dat is geen overbodige luxe, zo blijkt. “Tijdens de zomermaanden zal de Leopold II-tunnel gesloten zijn, dus die tijdelijke overstapparking biedt een goed alternatief voor werknemers die in Brussel werken”, zegt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan. “Maar op langere termijn zal er een nieuw project nodig zijn voor de valorisatie van Parking C. Enerzijds moet er een moderne transitparking komen met een goede aansluiting op de Ring en het openbaar vervoer. Anderzijds zou dat project de centrale ligging van Parking C moeten uitspelen voor grootstedelijke voorzieningen. De Heizel dient daarbij verder ontwikkeld te worden tot een mobiliteitshub aan de rand van Brussel, die moet bijdragen tot een vermindering van de files. Daarbij kan voorzien worden in een optimale aansluiting op de Ring in het kader van de geplande werken, en tevens kan een aansluiting worden verzekerd op de nieuwe geplande openbaar vervoersverbindingen.”

Overstapparkings in Vlaanderen

Daarnaast vraagt Voka ook aan de Brusselse en Vlaamse overheden om een overstapparking aan te leggen in Groot-Bijgaarden. Voor het verkeer dat van de E40 komt, zou dat een goede optie zijn om dan met een snelle aansluiting via openbaar vervoer naar het werk te komen. “Wij verwachten ook dat de Vlaamse regering werk maakt van overstapparkings verder in Vlaanderen”, voegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant toe. “Die parkings zijn nodig om een alternatief te bieden voor werknemers om op een duurzame manier naar de Brusselse metropool – de kernstad op de rand – te reizen, zeker met oog op de toekomstige werken aan de Ring. Er is momenteel een studie gaande om overstapparkings aan te leggen, maar er is nog geen concreet plan van uitvoering.”