Tientallen leerlingen hebben vrijdag in Zaventem het Vliegbos geopend. Dat is een groene zone aan de rand van Brussels Airport voor wandelaars, families, kinderen en vliegtuigspotters. De naam werd gekozen door de ruim 300 leerlingen van de Sint-Lambertusschool uit Zaventem.

Het speelbos Nossegemdelle is een gezamenlijk initiatief van Brussels Airport, de gemeente Zaventem, de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap Natuur en Bos. Het moet een antwoord bieden op de vraag naar meer recreatie in een groene omgeving.

Twee klassen van basisschool Sint-Lambertus mochten het nieuwe Vliegbos inspelen. Recreanten kunnen gebruik maken van een wandellus en een fietsparcours. Brussels Airport heeft op zijn grond een hondenweide, picknicktafels en banken geïnstalleerd. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuigen.

“Brussels Airport was al langer op zoek naar een zinvolle invulling van het stuk groen bij de grens van het luchthavengebied, waar we zelf eigenaar van zijn. Na de zomer beginnen hier ook de werkzaamheden voor een van de twee spottersplatformen van de luchthaven”, zei Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport.

“Toen het voorstel kwam om een bestaand bos uit te breiden en kindvriendelijk te maken, zijn we meteen op de kar gesprongen”, stelde burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open Vld).

De provincie Vlaams-Brabant, eigenaar van twee aanpalende percelen, was meteen gewonnen voor het idee om het groen rond de luchthaven uit te breiden en open te stellen. “Het Vliegbos is een meerwaarde voor de biodiversiteit in deze verstedelijkte omgeving”, zei Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.