Een vleugel voor acht zwaar zorgbehoevenden bij zorgcentrum Homevil in Vilvoorde staat al maanden leeg omwille van een wijziging van het subsidiereglement. “Er zijn wel kandidaten maar hun Persoonsvolgend Budget raakt maar niet goedgekeurd”, aldus directeur Piet Vroman van Homevil. 

Begint dit jaar werd een nieuwe vleugel voltooid voor de opvang voor zwaar zorgbehoevenden. De woonzone voor 8 personen met een kostprijs van 1 miljoen euro, staat nu al maanden leeg. Ondanks de lange wachtlijsten in de regio.

Wijziging subsidiereglement

Oorzaak is een wijziging in het subsidiereglement met als gevolg dat er geen kandidaat-bewoners zijn die beschikken over een zogenaamd ‘personenbudget’. Homevil vangt momenteel 38 mensen op en wil met de nieuwe vleugel voor acht mensen met een zware handicap de grote nood aan extra plaatsen opvullen. “Sinds april is de ruimte volledig in orde en bemeubeld”, zegt directeur Piet Vroman. “Dat had ook vroeger gekund maar we moesten ons toch niet haasten. Vroeger werden we gesubsidieerd als we iemand opnamen, nu krijgen mensen met een handicap een zogenaamd ‘Persoonsvolgend Budget’ waarmee ze letterlijk ‘zorg’ kunnen kopen. Dat gaat dan onder meer over vouchers bij woonvoorzieningen.”

Persoonsvolgend Budget

Door een gebrek aan ‘Persoonsvolgend Budget zijn er dus geen kandidaat-bewoners. “Het is te zeggen: er zijn wel kandidaten maar hun budget raakt niet goedgekeurd. Ook bij de huidige bewoners zijn er die meer zorg nodig hebben en die zouden kunnen doorschuiven. Ik kan daar ook geen personeelsploeg inzetten voor bijvoorbeeld twee mensen want dan zijn we binnen de kortste keren failliet. Er moeten minstens vier bewoners komen.”

Financiële knoop 

Blijkbaar slaagt minister Jo Vandeurzen er niet in om de knoop van de financiering te ontwarren en de mensen met een handicap effectief de erkenning te geven waar ze recht op hebben. Deze situatie veroorzaakt ook nodeloze kosten voor Homevil dat wel de leningen van de nieuwbouw moet afbetalen. “Ik zou de minister en zijn medewerkers willen uitnodigen om hun intrek te nemen in de nieuwe vleugel tot ze plaats kunnen ruimen voor de doelgroep. Misschien brengt dit schot in de zaak”, aldus de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A). “Vorig jaar zijn er 1.528 nieuwe budgetten uitgedeeld en daarvan zijn er 97% besteed”, aldus Hanna Steenwegen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). “Het lijkt misschien een vreemd gegeven dat die nieuwbouw leegstaat maar van die nieuwe budgetten zijn er blijkbaar geen personen die hun weg vinden naar die specifieke infrastructuur. Er is een prioriteitenmechanisme dat hier een rol in speelt en uiteraard is er ook een beperkt budget.”