De Vlaamse ministers Philippe Muyters en Ben Weyts, beiden van de N-VA, hebben zich de voorbije dagen openlijk pessimistisch en zelfs ronduit kritisch uitgelaten over de mogelijke bouw van het Eurostadion in Grimbergen door projectontwikkelaar Ghelamco.

“Mijn gevoel zegt dat het stadion er niet zal komen voor het Europees kampioenschap van 2020”, zei minister van Sport Muyters. “Ik wil dat collega Joke Schauvliege haar werk kan doen en in haar beslissing alle bezwaren kan meenemen.” Muyters uitte ondubbelzinnige kritiek op de initiatiefnemers van het project.

De administratie van minister van Vlaamse Rand Weyts geeft binnenkort aan de diensten van Schauvliege een advies over de aanvraag van projectontwikkelaar Ghelamco voor een omgevingsvergunning. Dat advies is niet bindend.

“Schauvliege zal een oordeel vellen, onder meer op basis van de adviezen van mijn administratie”, stelde Weyts. “Maar ik verheel niet dat ik kritisch ben over het project. Ik ben onder meer bezorgd over het effect op de mobiliteit.”

De Belgische Voetbalbond en Ghelamco zijn er inmiddels in geslaagd om de gevraagde informatie over het Eurostadion tijdig te bezorgen aan de Europese voetbalbond Uefa. Die kreeg toegang tot een digitaal platform van Ghelamco, met daarop alle informatie over de ontwikkelingen. Op 7 december beslist Uefa of Grimbergen een van de gastlocaties blijft voor het EK voetbal.

Uefa zal hoe dan ook clementie moeten tonen met het dossier, want de vergunningen van de Vlaamse overheid worden ten vroegste eind januari afgeleverd. Voor de Voetbalbond is een nieuw stadion een financiële noodzaak. “Zelfs als het niet tijdig klaar geraakt voor Euro 2020 zullen we het stadion bouwen”, zegt voorzitter Gérard Linard.