cyslistbierDe koers beleeft de volgende weken hoogdagen in onze contreien. In het zog van de koplopers volgen de wielerbieren. In Vlaams-Brabant kunnen de wielerfans terecht bij twee bieren: Cyclist uit Keerbergen en 1000 KM uit Kapelle-op-den-Bos.

In een vergelijkende test tussen twaalf geselecteerde wielerbieren gooide vooral Cyclist hoge ogen. “Het werd verkozen tot beste blond wielerbier en tweede beste bier overall”, zegt Bruno Steurs van Cyclist. “Wij hopen door te groeien en een vaste waarde te worden.” Dat is inderdaad geen evidentie. Om het succes van het nog jonge Kwaremont-bier te evenaren is een heuse marketingmachine nodig.

Cyclist is een idee van en voor Hopperdehop uit Keerbergen en wordt gebrouwen door Boelens in Belsele. De naam verwijst naar de oudere benaming voor een wielrenner. Op het etiket staat een coureur in een wiel met spaken. Cyclist is blond bier met een alcoholgehalte van 6,5 procent.

Kenners omschrijven het als “een smaakbom”. Het lijkt op Ipa, de herboren trendy biersoort. “Het bier heeft een fruitig aroma, dat later exotisch wordt terwijl het bitter zich opbouwt”, zei de jury die de test deed.

Het goudkleurige 1000 KM wordt gebrouwen door Den Triest, een microbrouwerij uit Kapelle-op-den-Bos. Het bier wordt verkocht ten voordele van de actie ‘1.000 kilometer voor Kom op tegen kanker’. De drie nullen zien eruit als spaken. Het alcoholgehalte bedraagt 7,5 procent. “Het bier geurt erg fruitig, met een licht bittere nasmaak”, stelde de jury.