De provincie Vlaams-Brabant en de ngo Artsen Zonder Vakantie lanceerden in de Congolese stad Bukavu het project Jenga Maarifa. Daarmee gaan ze ziekenhuistechnici opleiden en een standaard ontwikkelen waaraan schenkingen van nieuwe of tweedehandse medische apparatuur moeten voldoen.

Bij de start van het schooljaar bracht een delegatie van de projectpartners een werkbezoek aan de opleiding in Bukavu. Projectstudenten installeerden zonnepanelen op het ziekenhuis van Mubumbano. Met dubbele winst: elektriciteit is verzekerd en de prijs van de factuur voor patiënten daalt.

Jenga Maarifa staat voor kennis opbouwen. De Vlaams-Brabantse delegatie onder aanvoering van Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid, bezocht twee modules van de nieuwe meerjarenopleiding: de basismodule techniek en de module rond zonnepanelen en gespecialiseerde elektronica in het regionaal ziekenhuis van Walungu en Mubumbano.

Met het plaatsen van zonnepanelen in Mubumbano verhielpen de studenten het grootste probleem voor de ziekenhuizen: stroomuitval. “Bij het begin van het schooljaar is het heel bemoedigend om te zien dat onderwijs wel degelijk kan leiden tot betere leefomstandigheden, ook in het zuiden”, zegt Roefs.

“Voor elke liter brandstof die we gebruiken om de medische apparaten aan de praat te houden, betaalden patiënten tot dusver meer dan 1 dollar. Met zonne-energie daalt de kost voor de ziekenverzorging aanzienlijk”, stelt Georges Rudahaba, directeur van het ziekenhuis in Mubumbano.

Alle 34 ziekenhuizen van de regio Zuid-Kivu in het oosten van Congo en de partnerklinieken van Artsen Zonder Vakantie in buurland Burundi kunnen de vruchten plukken van dit project. “We gaan ter plaatse ziekenhuistechnici opleiden en investeren in medische apparatuur die aan de lokale context is aangepast”, zegt Roefs. Het project loopt tot september 2018.