De pintjes van AB InBev in Leuven, brouwerij Haacht in Boortmeerbeek en Alken-Maes met productievestigingen in Asse en Opwijk zijn duurder geworden op 1 februari. Marktleider AB InBev had begin januari de trend ingezet en de concurrenten volgden.

Brouwerij Haacht maakte zijn pilsbier duurder met 0,018 euro per glas, 0,58 euro per bak en 3,79 euro per vat. Alken-Maes verhoogde de prijs met 0,0136 euro per pintje. AB InBev maakte een bak pilsbier 0,37 euro en een pintje 0,014 euro duurder.

Alle bieren van Haacht worden gemiddeld 3 procent duurder. Voor de horeca gaat de prijsstijging in op 27 februari. In de distributie is dat vanaf april.

Bij Alken-Maes gingen de prijsverhogingen in de horeca al op 1 februari in. Niet alle producten uit het gamma van de nummer twee op de Belgische markt worden duurder. De bedragen verschillen van merk tot merk. Reden voor de prijsstijgingen zijn volgens Alken-Maes “de toenemende investeringen die nodig zijn om de horecasector, die sterk onder druk staat, blijvend te ondersteunen”.

Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. “Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren”, zegt de Leuvense bierreus.

Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhogingen van de brouwers zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant. Maar in de praktijk blijken ze dat niet te doen.