Drie Vlaams-Brabantse brouwers drukken in enkele dagen tijd een prijsverhoging door. Niet alleen van pils maar van alle bieren. Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek en Alken-Maes met productievestigingen in Asse en Opwijk volgen het slechte voorbeeld van marktleider AB InBev in Leuven. De horeca betaalt het gelag.

Brouwerij Haacht verhoogt de prijs van het pilsbier Primus met 0,018 euro per glas, 0,58 euro per bak en 3,79 euro per vat. Dat heeft de brouwer uit Boortmeerbeek maandag laten weten.

Bij Alken-Maes gaat het om een opslag van 0,0136 euro per pint. Dat liet de brouwerij maandag laten weten. De nummer twee op de Belgische markt laat de prijsverhogingen in de horeca ingaan vanaf 1 februari. Niet alle producten uit het gamma van de brouwer worden duurder en de bedragen verschillen van merk tot merk.

Reden voor de prijsstijgingen zijn volgens Alken-Maes “de toenemende investeringen die nodig zijn om de horecasector, die sterk onder druk staat, blijvend te ondersteunen”. Ironie in het kwadraat want net de horeca betaalt de rekening. De meeste cafés verhalen de prijsverhoging immers niet op de klanten.

Marktleider AB InBev had vrijdag de trend ingezet met de melding dat de bierprijs de hoogte ingaat “om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren”. Een bak bier van AB InBev wordt vanaf 1 februari 37 eurocent duurder en de prijs van een pint stijgt met zo’n 1,4 cent.

Niet alleen de pils wordt duurder. Volgens Haacht is er voor alle bieren een gemiddelde prijsverhoging van drie procent op komst. Voor de horeca gaat de prijsstijging in op 27 februari. In de distributie is dat vanaf april.