In Vlaanderen werden in 2016 meer nieuwe ondernemingen opgericht dan het jaar voordien. Dat meldt Voka Kamer van Koophandel op basis van voorlopige cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon. Vlaams-Brabant mocht het voorbije jaar 8.526 starters verwelkomen. Dat is een stijging met elf procent.

Limburg kende van de Vlaamse provincies procentueel gezien de grootste stijging van het aantal starters. Van ruim 5.000 in 2015 naar 5.908 in 2016 is een toename van vijftien procent. In de andere provincies was de stijging procentueel iets kleiner. Maar het aantal starters lag wel hoger dan in Limburg.

Vlaams-Brabant en Antwerpen kenden beide een stijging met elf procent tot respectievelijk 8.526 en 15.246 starters. Oost-Vlaanderen steeg met twaalf procent tot 11.426, West-Vlaanderen met tien procent tot 9.366.

Na vijf jaar bestaan in Vlaams-Brabant nog meer van de jonge ondernemingen dan het nationale gemiddelde van 69,1 procent. De overlevingsgraad van starters in onze provincie bedraagt 71,8 procent. Dat is ook beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid en de ondernemersorganisaties in Vlaams-Brabant besteden veel aandacht aan de begeleiding van starters. Struikelblokken blijven de administratieve rompslomp, de hoge belastingdruk en de in realiteit onverminderde economische crisis.