Vlaams-Brabant telt hoogste lonen van Vlaanderen. Het gemiddelde bruto maandloon bedraagt in onze provincie 3.610 euro. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie en het Salariskompas van 2017.

De plaats waar u werkt, heeft een impact op het salaris. Vlaams-Brabant voert de Vlaamse ranking aan, gevolgd door de provincie Antwerpen met 3.548 euro. Ter vergelijking: in het hinterland van Limburg en West-Vlaanderen liggen de lonen een pak lager, met respectievelijk 3.168 en 3.075 euro. Alleen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest scoort beter, met 3.908 euro. Dat is niet verwonderlijk omdat in Brussel de meeste multinationals tal van internationale instellingen gevestigd zijn.

De sector waarin u werkt, is uiteraard ook erg bepalend voor uw loon. Tussen die sectoren zitten heel wat vaak historische gegroeide verschillen. De best betaalde sectoren zijn chemie/farmaceutische industrie, energie/milieu, bank/verzekeringen en de productie van voeding en consumptiegoederen.

De slechtst betaalde sectoren zijn horeca, human resources, toerisme/sport/recreatie, media/marketing/communicatie en klein- en groothandel.

Werknemers in de zorgsectoren andere gesubsidieerde sectoren krijgen weinig extralegale voordelen. In meer competitieve sectoren als de petrochemie, de farmaceutische sector en de bankenwereld worden lonen aangedikt met diverse voordelen.

Het loon hangt natuurlijk ook af van de functie. Ceo’s verdienen verdienen in ons land tot 10.000 euro per maand. Managers in de ict (6.925 euro) en administratie en zakelijke dienstverlening (6.734 euro) vervolledigen de top drie. Kappers, schoonheidsspecialisten en poetspersoneel ontvangen  respectievelijk 2.164 en 2.185 euro. Kelners en barmannen zijn traditioneel de slechtst betaalde beroepen met 2.156 euro.