leeuw_van_de_export_vector_2014_CMYKDe Leeuw van de Export wordt op  16 september dan wel uitgereikt in de Brabanthal in Leuven, maar het is nu al zeker dat geen van de twee trofeeën naar een bedrijf uit Vlaams-Brabant zal gaan. Zowel bij de categorie ‘kleine ondernemingen’, bedrijven met minder dan vijftig werknemers, als bij de categorie ‘grote ondernemingen’ werden drie bedrijven genomineerd. Eén van die bedrijven komt uit Limburg, twee uit West-Vlaanderen en drie uit Oost-Vlaanderen. Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn dus niet vertegenwoordigd.

Met de Leeuw van de Export bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks de exportsuccessen van Vlaamse bedrijven, om zo het levensbelang van export voor onze Vlaamse economie te onderstrepen.

De genomineerden bij de kleine ondernemingen zijn Aluvision, Basalte en Zappware. Aluvision is een gestaag groeiend familiebedrijf uit Deinze dat een modulair en ecologisch aluminium systeem voor de standbouw-, interieur- en eventsector ontwikkelt en produceert. Basalte uit Merelbeke ontwerpt en fabriceert zeer gewilde designproducten voor diverse domoticatoepassingen. Zappware uit Hasselt was tot 2008 actief op de Vlaamse markt als product- en dienstenleverancier voor lokale operatoren en tv-stations. Daarna specialiseerde het bedrijf zich meer en meer in digitale tv-applicaties voor buitenlandse markten.

Bij de grote bedrijven zijn de nominaties voor Libeco-Lagae, Pattyn Packing Lines en Sofico. Libeco-Lagae uit Meulebeke maakt en verkoopt van linnen stoffen, zowel voor industriële toepassingen en voor  technisch textiel. Familiebedrijf Pattyn Packing Lines uit Brugge ontwerpt en produceert industriële verpakkingsmachines voor bulkproducten, vooral uit de voedingsindustrie. Sofico uit Zwijnaarde is een specialist in softwareoplossingen voor autofinanciering, leasing en fleet- en mobiliteitsmanagement.

Woensdag 16 september maakt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in de Leuvense Brabanthal de twee winnaars bekend, eentje uit elke categorie. “De zes genomineerden maken niet alleen kans op de prestigieuze trofee, de wedstrijd is ook een unieke kans om nationaal en zelfs internationaal in de schijnwerpers te komen”, zegt Bart Matheï van Flanders Invest & Trade (FIT).