De Vlaamse regering wil de files aanpakken met vier nieuwe spitsstroken op autowegen. Twee daarvan worden aangelegd in Vlaams-Brabant: op de E314 van Wilsele (Leuven) naar Aarschot en op de E40 van Groot-Bijgaarden (Dilbeek) tot Affligem. De spitsstroken worden de volgende twee jaar aangelegd.

Spitsstroken zijn aangepaste pechstroken. Ze worden afgebakend met dikke, lange witte strepen van tien meter lang. Door dynamische borden weten bestuurders wanneer ze op die stroken mogen rijden. Doorgaans is dat tussen 14 en 20 uur. Zo moeten de stroken voor een betere doorstroming tijdens de spitsuren zorgen.

Voor de aanleg van de vier nieuwe spitsstroken maakt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) 64 miljoen euro vrij. Dat geld dient niet alleen voor een likje verf en het aanbrengen van nieuw asfalt. Er moeten ook viaducten worden gerenoveerd en verbreed, nieuwe vangrails en geluidsschermen geplaatst en bruggen vernieuwd.

Tussen Wilsele en Aarschot is het Agentschap Wegen en Verkeer al bezig met de voorbereidingen. De kosten lopen daar op tot 42 miljoen euro. Voor de aanleg van een spitsstrook tussen Groot-Bijgaarden en Affligem is 11,5 euro nodig. Daar moet onder meer nieuwe signalisatie aangelegd worden, naast aanpassingen aan op- en afritten en nieuwe vangrails.

Vlaanderen telt op dit ogenblik al drie spitsstroken, waarvan één in Vlaams-Brabant: tussen Sterrebeek (Zaventem) en Bertem op de E40.