Vlaams-Brabant kent meer faillissementen in mei

Justitia1Het aantal faillissementen is in mei gedaald met 5,4 procent. In totaal legden 851 bedrijven de boeken neer, 49 minder dan in mei vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon Barometer. Opvallend is dat het aantal faillissementen in Vlaams-Brabant stijgt.

“De maand mei toont in verhouding tot de eerdere maanden goede resultaten”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development van Graydon. “Nadat we de afgelopen drie maanden sterke stijgingen van het aantal faillissementen noteerden brengt de maand mei ons dus in iets rustiger vaarwater. Over de eerste vijf maanden van dit jaar noteren we zo in cumul 4.860 faillissementsuitspraken: in vergelijking met dezelfde periode 2014 betekent dat een daling met 1,28%. Dat niet weg dat het aantal bedrijven dat over de kop gaat hoog blijft: enkel in 2014 en 2013 noteerden we over deze periode zwaardere cijfers.”

Opvallend is dat er in Vlaams-Brabant in mei meer faillissementen waren dan vorig jaar. Waar in mei 2014 27 faillissementen werden opgetekend, waren dat er dit jaar 43. De stijging werd vooral genoteerd in Leuven waar het aantal faillissementen steeg van 11 vorig jaar tot 24 dit jaar.

Gezien over de periode januari-mei steeg het aantal faillissementen in Vlaams-Brabant van 265 in 2014 tot 278 dit jaar. De stijging daar is bijna volledig te noteren in Halle-Vilvoorde (+9,23%), in het arrondissement Leuven ging het om een kleine toename (0,74%)

Uit de Graydon Barometer blijkt dat de bouwsector in mei de meeste faillissementen kende, de maanden voordien stond de horeca nog op kop. De impact op het jobverlies blijft hierbij beperkt. In vergelijking met de periode januari-mei vorig jaar zijn 11,9% minder jobs bedreigd als gevolg van een faillissement.