Vlaams-Brabant kende in 2017 van alle Belgische provincies de grootste groei van startende ondernemers. Starters in Vlaams-Brabant hadden vorig jaar ook nog eens de hoogste overlevingsgraad. Dat blijkt uit de zevende editie van de startersatlas van handelsinformatiekantoor Graydon en ondernemersorganisaties Unizo en UCM, die maandag bekendgemaakt werd.

In 2017 richtten 8.777 starters in Vlaams-Brabant een eigen zaak op. Daarmee is de provincie koploper in procentuele stijging tussen 2016 en 2017, met 6,34 procent.

Opgesplitst naar activiteiten werden de meeste ondernemingen opgericht in de dienstensector. Vooral zakelijke dienstverlening en immobiliën waren populair. Vrije beroepen vormden de tweede grootste sector. De bouwsector stond op de derde plaats.  

Twee op drie Belgische starters overleefden de eerste vijf jaar (66,31 procent). In realiteit lagen de slaagkansen zelfs nog hoger: ook omzettingen van eenmanszaak naar vennootschap werden als stopzetting beschouwd.

Starters in Vlaams-Brabant hadden de hoogste overlevingsgraad op vijf jaar: 69,27 procent. Opgesplitst naar sector vormden vrije beroepen de groep met de hoogste overlevingsgraad op vijf jaar. De laagste werd vastgesteld in de horecasector.