De provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven zetten van 13 tot 29 april alle tapkranen open. Vlaams-Brabant Bierweekends en Leuven Bierweekends zijn een gezamenlijk initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven. Met die twee evenementen zetten ze het toeristische belang, de diversiteit van de Vlaams-Brabantse biertraditie en het vakmanschap van de brouwers in de verf.

Vlaams-Brabant telt anno 2018 meer dan 35 brouwerijen en 473 bieren. Het brouwen van bier zit al eeuwen in de Vlaams-Brabantse genen. Al lang voor de prilste lambiek een zachte geuze werd of het kerstbier Stella een wereldbier werd.

“Ons bier is levend erfgoed. Ambachtelijk en innovatief tegelijk. En daar pakken we in Vlaams-Brabant graag mee uit op alle mogelijke manieren. Dus kom proeven en ontdekken tijdens de bierweekends”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Tijdens drie opeenvolgende weekends van 13 tot 29 april zetten zeventien  brouwerijen hun deuren open. In de provincie pakken 23 gemeenten uit met formules in het teken van bier. Van verhalen, proeverijen en begeleide fietstochten tot lezingen, workshops en quizzen.

Innovatie

Nieuwigheden zijn bierquizzen in Aarschot en Linter, golf in Hoegaarden, een bierboot tussen Vilvoorde en Kapelle-op-den-Bos, een fotochallenge in Diest en proeverijen van bier en chocolade in Bierbeek en Londerzeel .

Voor de gelegenheid hebben 23 logementen een bierarrangement uitgewerkt. Het gaat om hotels, gastenkamers, vakantiewoningen en campings.

Er zijn ook drie bierfestivals: het Leuven Innovation Beer Festival op 14 en 15 april, de Nacht van de Grote Dorst in Itterbeek (Dilbeek) op 27 april en het Zythos Bier Festival op 28 en 29 april.

Tijdens het Leuven Innovation Beer Festival dit weekend staat innovatie centraal. Van het brouwproces tot de ingrediënten. Zestien ambachtelijke brouwers van over heel de wereld zakken af naar De Hoorn in Leuven. Zij werden geselecteerd door Hof Ten Dormaal, de brouwerij uit Tildonk (Haacht) die het evenement organiseert.