Vinobelga belooft volledig biologische wijngaard

keizersbergDe plannen van Vinobelga voor de aanleg van een wijngaard op de abdijsite van de Keizersberg in Leuven blijven voor beroering zorgen. Na de bekendmaking door het bedrijf uit Rillaar volgde verzet van een plaatselijk actiecomité. Waarop zaakvoerder en politicus Rik Daems dinsdag op de kritiek reageerde met te stellen dat de wijngaard voor honderd procent biologisch zal zijn. Een soap is in de maak.

Vinobelga wil op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg een 7.000 vierkante meter grote wijngaard aanleggen. Een actiecomité vreest dat voor dit project ecologisch waardevolle bomen moeten verdwijnen en dat de bijenpopulatie er sterk zal onder lijden. Het legde klacht neer bij de gouverneur omdat de stad Leuven de grond ter beschikking stelde zonder openbare aanbesteding.

De plaatselijke imker, Natuurpunt Oost-Brabant en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud steunen het actiecomité. Een online petitie leverde al bijna 1.200 handtekeningen op. Natuurpunt dreigt ook nog eens met een procedure voor de Raad van State omdat het een groenzone met beschermde graslanden en boomgaarden is en een wijziging van vegetatie bijgevolg vergunningsplichtig is.

Rik Daems repliceert nu dat bij de uitwerking van het project met deze bezwaren rekening kan worden gehouden. “De combinatie van bijenteelt en wijngaard is wel degelijk mogelijk. Er zijn in de wereld honderden wijndomeinen waar ze daar actief werk van maken.”

Daems zegt dat zijn wijngaard voor honderd procent biologisch zal zijn. “Met dit project wil ik de Vlaamse wijnbouw promoten en mensen opleiden tot wijnbouwer.”