Vijftig werknemers van Siemens ruilen auto voor fiets

fietstestBij Siemens Industry Software ruilen vijftig personeelsleden deze zomer de auto enkele weken in voor een elektrische fiets. Het softwarebedrijf uit Haasrode (Leuven) is daarmee de eerste onderneming die meedoet met De Fietstest. Dat is een nieuwe mobiliteitscampagne van de provincie Vlaams-Brabant om meer werknemers op de fiets te krijgen.

Door de files worden bedrijvenzones steeds moeilijker bereikbaar voor werknemers, bezoekers en vrachtverkeer. Er is een steeds grotere bereidwilligheid bij bedrijven om de afhankelijkheid van de auto terug te dringen, maar er bestaan nog altijd drempels bij de stap naar concrete maatregelen. “Met De Fietstest willen we werknemers overtuigen om met de fiets te gaan werken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Bij Siemens in Haasrode hebben ze daar wel oor naar. “Een van onze kernactiviteiten is het mee ontwikkelen van het transport van de toekomst. De impact van mobiliteit op het milieu is daarbij een ernstige bezorgdheid. We werken dan ook erg graag mee aan dit initiatief. We hopen zo om ons fietspotentieel nog verder op te drijven. Dat ligt nu al rond de twintig procent”, zegt Liesbeth Van Vlierberghe, coördinatrice van De Fietstest bij Siemens.

De eerste fietsen werden vrijdag door gedeputeerde Tom Dehaene uitgereikt aan Bert Van Grinderbeek van de hr-afdeling van Siemens. De werknemers testen vanaf maandag hun nieuwe fietsen uit op weg naar en van het researchpark in Haasrode. Het gaat om veertig elektrische fietsen, zes vouwfietsen en twee elektrische bakfietsen.

Velo is de logistieke partner van het project. De Leuvense vzw leverde de testfietsen en zorgt elke maand voor een onderhoud. Bij pech wordt de fiets de dag zelf nog hersteld of krijgt de werknemer een vervangfiets. De bedoeling is om deze zomer te starten met vier bedrijven. De volgende twee jaar moet dat uitgebreid worden naar zestien bedrijven per jaar.